top of page
Sök

Dags för nolltolerans mot hedersförtryck

Det tog femton år för samhället att vakna. Och över tjugo 20 år innan mer kraftfulla åtgärder sattes in. Vi står fortfarande och stampar när det handlar om att utrota denna allvarliga form av kränkning. Vi kräver nu nolltolerans mot all form av hedersförtryck.

Det är skolstartstider och detta skulle kunna bli ännu en debattartikel om tomma skolbänkar. Problemet är inte litet: förra året framkom uppgifter om att hela 916 barn först ut ur landet under en femårsperiod, där skälet oftast kopplas till heder. Barnen har skickats utomlands för att giftas bort, könsstympas eller för att uppfostras i den riktning som föräldrar och släkt önskar.

Det har nu gått 25 år sedan mordet på Pela Atroshi, 19 år, som dödades av sina två farbröder under en semester i Irak. Hedersmordet skakade om Sverige och en debatt startade om denna ”nya” företeelse och hur den skulle bekämpas.

Motståndet mot de som pratade om hedersförtryck var dock länge stort och rasiststämplar delades ut mot de som ville ta krafttag och prata öppet om problemet.

Sverige reagerade senfärdigt och den första lagskärpningen kom inte förrän 2014 då skyddet mot barn- och tvångsäktenskap stärktes.

Samtidigt fanns siffror som visade att flera hundratusen unga i Sverige numera lever i en hederskontext och övervakas av släkt där de kan utsättas för repressalier eller i värsta fall våld, om de inte följer familjens regler.


Först 2020 införde Sverige en straffskärpningsgrund där det numera är försvårande om brottet som begåtts har utövats med ett hedersmotiv.


Samma år infördes också äntligen ett utreseförbud om det finns misstanke om att ett barn riskerar att föras utomlands för att giftas bort eller könsstympas. och för två år sedan blev det så till slut olagligt att begå vissa brottsliga gärningar mot en person i syfte att bevara eller återupprätta en persons eller släkts heder.


Tidigt ute

KD-kvinnor började tidigt att arbeta för att öka kunskapen om hedersförtryck ich att föra fram förslag på ny lagstiftning och har i decennier framfört att nolltolerans ska råda när det handlar om hedersvåld.


Det är avgörande att lagar mot hedersförtryck är så heltäckande som möjligt. Särskilt viktigt är det nya utökade utreseförbudet där barn ska stoppas från att föras utomlands om det riskerar att påverka hälsan eller utvecklingen negativt, som började gälla denna sommar.


Men trots att ett batteri av stödfunktioner till de som drabbas också rullas ut liksom att myndigheter ska få ökade resurser att förebygga och motverka hedersbrott samt att även informationsinsatserna till nyanlända nu ska stärkas, så frågar vi oss:

Vad ska få tusentals familjer att ändra bana? Vad mer kan samhället göra för att för gott stoppa det förtryck av uppemot 240 000 unga som idag inte kan göra fria livsval?

Det borde vara dags att även i handling visa att nolltolerans gäller för detta förtryck. Och att alla former av begräsningar av hedersskäl förbjuds inte bara i lagboken utan även i praktiken. Läs mer i Blekinge läns tidning

Comentarios


bottom of page