Mer än 200 000 barn i Sverige lever i hem där det förekommer våld eller andra övergrepp. När skilsmässan är ett faktum tvingas många träffa en våldsam förälder mot sin vilja. Att barns rätt att skyddas mot våld ska gå före umgänge innebär ett paradigmskifte i svensk rätt om det blir som regeringen vill.
Enligt Jämställdhetsmyndighetens två år gamla kartläggning så förekommer våld mot partner eller barn i 64 procent av alla mål kring umgänge eller vårdnad. Att föräldrabalken nu ska ändras så att inget barn tvingas iväg till en farlig förälder mot sin vilja är välkommet.
För trots att FN:s barnkonvention tydligt säger att lagstiftning om umgänge med en förälder ska präglas av ett tydligt barnrättsperspektiv, och att barnets bästa ska stå i centrum, så fortsätter domstolar att döma på andra grunder.
Barn som bevittnat våld i hemmet eller som har en förälder som kan vara farlig har fram till idag, trots detta, i vissa fall tvingats till umgänge med denne i samband med umgänges- eller vårdnadstvister. Det har heller inte varit uteslutet med umgängesrätt trots att föräldern har kontaktförbud mot den andra vuxna parten.
En milstolpe
Enligt regeringens förslag till ny lag så ska barns rätt att skyddas från våld vara absolut. Detta innebär en milstolpe och ett tydligt avsteg från principen om förälderns rätt till umgänge med sina barn. Men det saknas ännu garantier.
Å ena sidan så ändras föräldrabalken mot att barnets rätt att skyddas mot våld går före föräldrarnas rätt till umgänge med barnet. Men å andra sidan ska domstolar i vissa svårbedömda fall "ha en skyldighet att hämta in sakkunnigutlåtande från en psykolog vid bedömningen om ett barn riskerar att fara illa".
Återigen riskerar vi att hamna i godtyckliga resonemang.
Utöver lagskärpningarna så vill vi att:
Föräldrar som dömts för våld eller övergrepp mot en annan förälder aldrig ska dömas till gemensam vårdnad eller umgängesrätt efter separation.
Umgängesrätt inte utdöms om föräldern har kontaktförbud mot den andra vuxna parten.
Inget barn ska behöva umgås med en förälder som de är rädda för. Läs hela debattartikeln i Gefle Dagblad
Comments