top of page
Sök

Fler som hjälper dem som utsätter någon för hedersbrott bör straffas

Den 27 juli skrev Sarah Havneraas och Aase Jönsson, förbundsordförande respektive ordförande för KD-K i Skåne, att mer behöver göras när det gäller att förhindra hedersvåld och -förtryck. Aase Jönsson.



Ingen flicka behöva vara rädd för att hon inte kan komma tillbaka till skolan efter sommarlovet. Det måste till aktiva åtgärder på olika nivåer i samhället. Riksdag och regering måste agera, men också människor som arbetar på skolor och andra ställen där de möter unga flickor. Sverige ska kunna garantera varje flicka att hon inte utsätts för hedersvåld och -förtryck.


Var sjätte elev i nian i Stockholm, Göteborg och Malmölever under något slags hedersförtryck, enligt Länsstyrelsen i Östergötland, som har ett nationellt uppdrag att arbeta mot hedersförtryck. En stor andel av flickorna har utsatts för våld. Rapporten Gift mot sin vilja som MUCF, myndigheten för ungdoms- och civil samhällesfrågor, gav ut 2009 visade att 70 000 ungdomar inte fick välja sin partner. Ingenting pekar på att det är en siffra som sjunkit.


Sedan 2015 har det gjorts 401 anmälningar till polisen och socialtjänsten om äktenskapstvång.


Fadime Sahindal träffade en svensk man och blev kär. Hon vägrade gifta sig med sin kusin och krävde att få fortsätta studera i Uppsala där hon bott sedan hon var sju år. För det fick hon betala med sitt liv. En kväll när hon hade besökt sin syster stod pappan utanför och väntade. Han sköt henne med två skott i huvudet. Det har gått arton år sedan mordet, men det är fortfarande högaktuellt.


Comentarios


bottom of page