top of page
Sök

Svenska ”feminister” trivialiserar hijab i EU


De iranska kvinnorna har fått nog. Nog av förtryck och diskriminering. Nog av moralpolis och av säkerhetspolisen som kontrollerar hela samhället med järnhand.Det kan låta som att svenska politiker är tämligen överens om stödet för kvinnornas revolution i Iran och mot slöjtvånget som råder både där och bland muslimer i Europa. Men så är inte fallet. Slöjtvånget är kanske den tydligaste symbolen för förtrycket i Iran. Kvinnor får inte klä sig hur de vill, och den som trotsar slöjtvånget straffas hårt. 22-åriga Mahsa Amini dödades efter att ha burit sin slöja på ”fel sätt”.


Gång på gång sviker ”feministerna” och de som företräder den så kallade feministiska utrikespolitiken kvinnorna i Iran.

Ett pinsamt exempel är EU:s kommunikation angående hijabbeklädda kvinnor.

Samtidigt som de iranska kvinnorna uppvisar oerhört mod och slänger sina slöjor och klipper sitt hår basunerar EU:s officiella kanaler ut ”Freedom is in hijab”. Bilder på glada flickor och kvinnor med budskapet om att frihet finns i slöjan.

Trots att bilden kritiserades när den spreds första gången för två år sedan fortsätter den att spridas i EU:s officiella kanaler, senast i höstas av EU Home affairs på Twitter (den har som tur är tagits ner nu).


Fel att ha slöja som frihetssymbol

Det är inte slöjan i sig som är problemet, men vi vänder oss starkt emot kommunikation som sätter likhetstecken mellan hijab och frihet. Hijabens syfte, oavsett om den är påtvingad eller inte, är att upprätthålla en förtryckande manlig ordning.


Hijaben är därför oförenlig med jämställdhet mellan könen. Hijaben är därför även oförenlig med de värderingar som Sverige och EU vilar på – frihet och jämställdhet mellan könen är del av vårt fundament.


Kristdemokraterna har vid flertal tillfällen lagt fram förslag om att EU ska sluta med kampanjer som främjar hijaben och trivialiserar slöjtvång. När KD genom David Lega föreslog detta i samband med Europaparlamentets behandling av en resolution om protesterna i Iran i höstas blockerades förslaget av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister.


Fel att bagatellisera

Vi menar att EU, med våra skattepengar, måste sluta trivialisera hijaben. Vid budgetvoteringarna la vi sedan fram samma förslag men tyvärr var det förutom KD bara M och SD av svenskarna som röstade för förslaget. Övriga verkar inte se något problem med att EU normaliserar den iranska regimens syn på kvinnor och slöjtvång.


Vi tycker att Alice Bah Kuhnke (MP) och Malin Björk (V) ofta gör starka uttalanden om kvinnors och flickors rättigheter. Men vad betyder de orden när man sedan röstar emot skarpa förslag?


Vi menar att EU, med våra skattepengar, måste sluta trivialisera hijaben. Om EU-kommissionen och våra svenska politikerkollegor menar allvar med stödet till kvinnorna i Iran så bör de tänka om. Läs hela debattartikeln i Expressen

Commentaires


bottom of page